Werkgever, wilt u besparen op de premies voor de Ziektewet en WGA?

BRIDGE | NIEUWSBERICHT AUGUSTUS 2019

Iedere werkgever heeft de keuze om risico’s die voortvloeien uit de Ziektewet en/of WGA publiek te verzekeren via het UWV of om hiervoor eigenrisicodrager te worden (en dit risico eventueel onder te brengen bij een verzekeraar). De meeste werkgevers kunnen hiervoor komende maanden een keuze maken. Wij adviseren u daarom om te onderzoeken wat voor u het meest gunstig is. Kijkt u hierbij niet alleen naar uw (nieuwe) premie, maar bijvoorbeeld ook naar wat het meest passend is voor úw onderneming.

UWV versus EIGENRISICODRAGEN

Het UWV komt veelal na twee jaar ziekte pas in actie m.b.t. re-integratie van uw zieke medewerker. Wanneer u eigenrisicodrager bent, dan kunt u (of een verzekeraar) al eerder aan de slag met uw preventie- en verzuimbeleid. Dit leidt veelal tot eerder herstel. Als eigenrisicodrager houdt u zodoende meer grip op verzuim en dat kan een positief effect hebben op uw toekomstige premielasten en/of ziekteverzuim.

Bij het UWV wordt uw premie gebaseerd op uw eigen schadelast of (gedeeltelijk) op de sector waarbinnen u werkzaam bent. Dit is afhankelijk van de grootte van uw onderneming:

  • Heeft uw onderneming een loonsom tot € 331.000 dan betaalt u een sectorpremie. Deze premie is gebaseerd op hoe uw gehele sector het doet.
  • Heeft uw onderneming een loonsom tussen € 331.000 en € 3.310.000 dan wordt uw premie gebaseerd op de sectorpremie met een toeslag of korting (op basis van uw eigen schadelast).
  • Heeft uw onderneming een loonsom hoger dan € 3.310.000 dan betaalt u een individuele premie, afhankelijk van uw eigen schadelast.

De premie bij een verzekeraar wordt gebaseerd op de samenstelling van uw medewerkers, uw historische schadelast en in welke branche u werkzaam bent.

Wanneer u eigenrisicodrager bent en het risico heeft ondergebracht bij een verzekeraar, dan wordt (de uitvoering van) het UWV gecontroleerd door uw verzekeraar, of ARBO-dienst. Uit de praktijk blijkt dat beslissingen van het UWV dan regelmatig worden teruggedraaid. U bent dan minder afhankelijk van de prestaties van het UWV.

KEUZEMOMENT

Wanneer u geen (contracts)verplichtingen heeft bij het UWV of verzekeraar dan is het twee keer per jaar mogelijk om over te stappen: per 1 januari en per 1 juli. Houd er rekening mee dat u dit tijdig moet doorgeven aan de Belastingdienst, uiterlijk 13 weken van te voren (ofwel vóór 1 oktober of 1 april).

ADVIES NODIG?

Bent u van plan om dit jaar een keuze te maken m.b.t. de Ziektewet en/of WGA? Neem dan snel contact op met onze inkomensspecialisten via 085-7600 700 of info@bridge-economy.nl. U kunt ook gebruik maken van onderstaand contactformulier: