Update: Wet Toekomst Pensioen (Pensioenakkoord)

BRIDGE | NIEUWSBERICHT November 2022

In onze nieuwsbrief van september hebben wij u erover geïnformeerd dat de invoeringsdatum van het Pensioenakkoord wellicht zou worden uitgesteld naar 1 juli 2023. Inmiddels is dit uitstel een feit geworden. Wij sluiten echter niet uit dat de nieuwe wetgeving nóg later ingaat, of helemaal niet doorgaat. Er zijn namelijk nogal wat twijfels bij sommige partijen. Wat ook niet helpt is dat er deze week een brandbrief naar de Tweede Kamer is gegaan, geschreven door tientallen oud-politici, pensioendeskundigen en oud toezichthouders. Kernpunt van deze brief, “invoering van het pensioenakkoord op deze wijze gaat tot grote problemen leiden”

Het heikele punt in de discussie is het zogenaamde “invaren”. Invaren betekent dat oude, reeds opgebouwde pensioenen, worden ingebracht in het nieuwe stelsel. De vrees is dat dit niet voor iedereen positief zal uitpakken.

Saillant detail is dat bij verzekerde regelingen (verzekeraar, PPI) invaren helemaal geen issue is. Sterker nog, de hele WTP-wetgeving is ingegeven door problematiek (dekkingsgraad) die specifiek bij pensioenfondsen speelt, en niet bij verzekerde regelingen.

Voor verzekerde regelingen zou alles probleemloos bij het oude kunnen blijven. De conclusie is dus dat een aanzienlijk deel van de werkgevers en werknemers in Nederland gedwongen wordt om mee te gaan in een onnodige exercitie, die op het laatste moment opnieuw wordt uitgesteld dan wel definitief wordt afgeblazen.

Wij houden u op de hoogte!

Heeft u vragen over de WTP of andere onderwerpen neem dan contact met Frank Burger. Hij is telefonisch bereikbaar op 06-218 371 89 of per e-mail: frank.burger@bridge-economy.nl. U kunt ook reageren via onderstaand contactformulier.