Zomerperiode: verhoogde kans op inbraak en insluipen

De zomer staat weer voor de deur! Als eigenaar van een winkel- of bedrijfspand loopt u een aanzienlijk verhoogd risico op inbraak. Dit is voor het dievengilde ook een populaire periode om in te sluipen. De voornaamste oorzaak is het per ongeluk openlaten staan van bijvoorbeeld een raam of deur. Wij raden u dan ook aan om uw inbraakpreventie aan te scherpen tijdens de zomerperiode. In dit artikel leest u hoe u deze risico’s kunt beperken en wat wordt vergoed bij inbraak en/of insluipen.

Tips voor om inbraak te beperken

Het is gebruikelijk dat in de zomer ramen en deuren vaker open worden gezet ter verkoeling. Uit de praktijk blijkt dat regelmatig wordt vergeten om aan het einde van de dag bijvoorbeeld het in de middag opengezette raam weer dicht te doen. Vervolgens slaat het dievengilde ’s nachts toe door eenvoudig via het raam binnen te treden. Dit wordt met name vergeten door onoplettende personeelsleden. Daarbij hebben veel bedrijven in de zomer een lagere bezetting en maken zij veelal gebruik van oproep- of vakantiekrachten. Dit vergroot de kans dat aan het einde van de dag alle ramen en deuren niet (correct) worden afgesloten.

Het afsluiten van een verzekering is met name een oplossing waarvan u achteraf eventueel gebruik kunt maken. Wij helpen u uiteraard ook graag vooraf om schade (door inbraak) te voorkomen. Onderstaand treft u vier tips voor het beperken van de risico’s:

1. Maak het inbrekers lastig om binnen te komen

Zorg voor een goede inbraakbeveiliging van uw terrein en pand. Dit kan door het plaatsen van hekwerken rondom uw bedrijfspand en/of goed hang- en sluitwerk (met SKG-keurmerk) op deuren en ramen.
Let op wie er in uw bedrijf rondloopt en laat bezoekers zich melden bij de receptie. Vaak doen inbrekers vooronderzoek. Zorg ervoor dat een medewerker de bezoeker ophaalt en begeleidt.

2. Voorkom dat inbrekers uw spullen eenvoudig kunnen meenemen

Kostbare en belangrijke spullen kunt u opbergen in een inbraakwerende kast of kluis Uw magazijn kunt u afsluiten met een inbraakwerende deur. In combinatie met een inbraakalarmsysteem zal dit de inbreker aanzienlijk demotiveren. Installeer eventueel ook een mistgenerator. Zodra het alarm afgaat, spuit een mistgenerator uw bedrijfsruimte binnen enkele seconden vol met een onschadelijke mist.

3. Installeer een inbraaksysteem

Dit alarm dient bij voorkeur te worden geïnstalleerd door een BORG- of VEB-beveiligingsbedrijf. Deze bedrijven weten in welke beveiligingsklasse u uw bedrijf moet beveiligen en bieden kwaliteit en maatwerk.
Zorg voor een goede verlichting op uw terrein. Houd bomen en struiken laag. Een onbelemmerd zicht op uw pand vanaf de openbare weg vergroot de kans op snelle ontdekking van een inbraak.

4. Neem uw protocol door met uw personeel

Een goed protocol voor uw personeel werkt preventief. Wij raden u aan om voor de zomerperiode het protocol nogmaals goed door te nemen met uw personeel, waardoor vooral bewustwording ontstaat.

Een goed protocol bestaat uit onder andere:
– Sleutelbeheer
– Opbergen van (waardevolle) spullen
– Planning aanwezigheid (tijdens bijvoorbeeld lunchpauzes)
– Rolverdeling dagelijkse afsluiting pand
– Omgang met bezoekers en leveranciers

Waarvoor kunt u zich verzekeren?

Het risico op inbraak is uiteraard nooit helemaal uit te sluiten. Met een Gebouwenverzekering verzekert u uw bedrijfspand voor schade door inbraak. En met een inventaris/goederenverzekering verzekert u uw inventaris, voorraad en apparatuur tegen inbraak. Met deze verzekeringen bent u o.a. verzekerd voor diefstal na braak, brand-, storm- en waterschade. Echter, de gevolgen van insluip (diefstal zonder braakschade) wordt meestal niet vergoed. En insluip doordat een dief middels een opengelaten raam of roldeur binnensluipt komt helaas veel voor tijdens de zomerperiode.

Heeft u vragen?

Voorkomen is beter dan genezen. Wij helpen u hierbij graag. Indien u aanvullende vragen heeft over dit onderwerp of wilt dat uw huidige gebouwen- en/of inventaris/goederenverzekering wordt bekeken dan kunt u contact opnemen met onze specialisten. Zij zijn telefonisch bereikbaar op 085-7600700 of per e-mail: info@bridge-economy.nl.