Beste relatie, regelmatig besteden wij aandacht aan het onderwerp cybersecurity en datalekken. Wij informeren u via nieuwsbrieven, nieuwsberichten (zoals deze) en tijdens persoonlijke gesprekken. In dit nieuwsbericht informeren wij u over de komende Europese privacywet die 25 mei 2018 ingaat en gevolgen zal hebben voor ondernemingen. Binnenkort brengen wij een nieuwsbrief “special” uit, speciaal over dit onderwerp.

Privacywet AVG

Eind mei wordt binnen de Europese Unie nieuwe privacywetgeving van kracht, de zogeheten Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Vanaf dat moment gaan Nederlanders massaal gebruik maken van hun rechten en dat gaat bedrijven veel geld kosten, verwacht KPMG.

Met de AVG krijgen burgers onder andere het recht om organisaties te vragen om alle persoonlijke gegevens te verwijderen. Ook heb je straks het recht om persoonlijke gegevens in te zien en om onjuiste persoonlijke gegevens te corrigeren. ‘Dat betekent dat bedrijven en instanties hun borst kunnen natmaken’, zegt Koos Wolters, partner bij KPMG.

KPMG voerde een opinieonderzoek uit naar privacy en veiligheid. Daaruit blijkt dat nog geen twintig procent van de Nederlanders op de hoogte is van de AVG. Nadat de ondervraagden op de AVG werden gewezen, zei ruim tachtig procent in actie te willen komen. Nederlanders willen vooral weten wie wat verzamelt. Bedrijven en instanties die over bijzondere persoonsgegevens beschikken moeten dit volgens tachtig procent duidelijk vermelden en garanderen dat dit volledig privacy-proof gebeurt.

Bron: BNR.nl