Cyberrisk door MKB’ers flink onderschat

BRIDGE | NIEUWSBERICHT DECEMBER 2019

Ruim twee op de drie Nederlandse MKB’ers veronderstelt dat zijn onderneming geen interessant doel is voor cyberaanvallen. Uit de praktijk blijkt echter het tegendeel: iedere onderneming is een interessant doelwit voor cybercriminelen. Dit blijkt uit een onderzoek dat Allianz en Ipsos uitvoerden onder 745 ZZP’ers en MKB’ers. Het overgrote deel van de MKB’ers (92{3e2ed436ac9ff2282d88918f25c9d82fa851768a25b68526ae48ead89edea597}) heeft geen cyberverzekering afgesloten en ruim de helft geeft aan zich geen zorgen te maken over de veiligheid van klant- en bedrijfsdata.

MKB bovengemiddeld interessant

Afgelopen jaar was ruim de helft van alle MKB ondernemingen een of meerdere keren het slachtoffer van cybercrime. Criminelen gaan hierbij gerichter te werk dan voorheen. Zo doen zij voor het uitvoeren van een aanval steeds vaker vooronderzoek door eerst in te breken op het netwerk van een onderneming. Of het nu gaat om zogenoemde gijzelsoftware, virussen of een datalek. De oorzaken zijn verder weinig interessant, u en uw onderneming hebben er last van en het kan u een forse schade opleveren. In geval van gijzelsoftware bijvoorbeeld, komen bedrijven gedurende de ‘gijzeling’ van hun systeem in veel gevallen stil te liggen. De uit deze bedrijfsstilstand voortvloeiende schade kan dusdanig groot zijn, dat bedrijven zelfs failliet kunnen gaan (in dit geval is deze schade overigens niet gedekt op een reguliere bedrijfsschadeverzekering). Bovendien kunnen dergelijke aanvallen eveneens een datalek met zich meebrengen.

Voorkomen is beter dan genezen

De daadwerkelijke schade is vaak groter dan wat de daders buitmaken. Om de schade te kunnen beperken of herstellen, zijn slachtoffers immers genoodzaakt om allerlei extra kosten voor onderzoek, preventie en beveiliging te maken. Voorkomen uiteraard beter dan genezen. Naast een goede back-up en antivirus, die up-to-date is, kan er meer gedaan worden. Zo kunt u uw medewerkers bewuster maken van de risico’s en gevolgen van cyberaanvallen. ‘Menselijk handelen’ is tenslotte nog altijd de grootste risicofactor voor bedrijven. 

Cyberrisk verzekeren

Ondernemers ondervinden zoals gezegd in toenemende mate hinder van cybercrime. Een cyberverzekering dekt de gevolgen van hacking, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en andere vormen van cybercrime. Het is belangrijk om snel en doelgericht te reageren op dataverlies, hackers of cyberaanvallen. Uit de praktijk blijkt dat dit de schade beperkt. Een cyberverzekering bevat daarom vaak ook assistentie van ervaren security professionals, met wereldwijd bereik en met uitgebreide juridische expertise. Zij helpen bijvoorbeeld uw databases en websites te repareren, belanghebbenden te informeren en juridische kosten te beperken.  

Meer weten?

Wilt u meer weten over de risico’s of het verzekeren van cyberrisk? Wij hebben jarenlange ervaring en expertise op dit gebied en helpen u graag. U kunt bellen of mailen naar 085-7600700 of info@bridge-economy.nl.  Uiteraard kunt u ook onderstaand contactformulier invullen.