BREXIT: impact op uw onderneming?

BRIDGE | NIEUWSBERICHT NOVEMBER 2020

Door de Coronacrisis en de Amerikaanse verkiezingen is uw aandacht voor de Brexit wellicht naar de achtergrond verschoven. Toch is de Brexit weer helemaal terug en actueler dan ooit. Heeft de Brexit impact op uw onderneming?

WE STAAN AAN DE VOORAVOND VAN EEN DEAL OR NO DEAL BREXIT

De Brexit is sinds 1 februari een feit. De Brexit bevindt zich nu in een overgangsperiode tot en met 31 december 2020, waardoor het Verenigd Koninkrijk zich tot deze datum moet houden aan alle EU-regels en wetten. Tot op heden heeft de Brexit daarom nog een redelijk beperkte invloed gehad op het bedrijfsleven. Dit gaat veranderen per 1 januari 2021, want dan verlaat het Verenigd Koninkrijk definitief de Europese Unie. Het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk zal ingrijpend veranderen.

Welke invloed de Brexit gaat hebben op het bedrijfsleven is nog onduidelijk, aangezien het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog geen akkoord hebben bereikt. Als er op 1 januari 2021 geen akkoord ligt, dan is er sprake van een no deal Brexit. Dit zou grote gevolgen hebben voor beide partijen en het bedrijfsleven. Zonder handelsakkoord (Brexit-deal), zal namelijk grotendeels worden teruggevallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De tijd begint inmiddels aardig te dringen om de handelsbeperkingen tussen Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zoveel mogelijk in te dammen.

WAT IS DE IMPACT VAN DE BREXIT OP UW ONDERNEMING?

Wilt u weten welke impact de Brexit heeft op uw organisatie? Doe dan de Brexit Impact Scan van de Rijksoverheid. Aan de hand van een aantal vragen ziet u welke impact de Brexit heeft op uw organisatie. Onderwerpen die tijdens de scan aan bod komen zijn: export, import, diensten, transport, toelevering, digitale data en diensten, intellectueel eigendom, vestiging, concurrentie en markt en personeel.

Doe hier de BREXIT IMPACT SCAN

DE GEVOLGEN VAN DE BREXIT VOOR UW VERZEKERINGEN

Hoe gaan verzekeraars om met de Brexit? Tot op heden hebben verzekeraars nog niet overduidelijk gecommuniceerd wat de gevolgen zijn voor de verzekeringen. Dit komt doordat nog onduidelijk is onder welke voorwaarden het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten, namelijk met of zonder Brexit-deal. Hieronder geven wij zover als mogelijk alvast een toelichting op de invloed van de Brexit op veelvoorkomende zakelijke schadeverzekeringen:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk om te controleren welk dekkingsgebied uw verzekeraar hanteert:

Europa:
Staat op uw polis Europa, dan heeft u dekking in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk ligt namelijk in het werelddeel Europa.

Europese Unie:
Staat op uw polis Europeese Unie? Het Verenigd Koninkrijk verlaat juist de Europese Unie. U heeft in dat geval geen dekking meer.

EER (Europese Economische Ruimte):
De EER zijn alle EU-landen inclusief Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Staat als dekkingsgebied de EER op uw polis dan biedt uw verzekering geen dekking voor het Verenigd Koninkrijk, tenzij het Verenigd Koninkrijk na de Brexit gaat behoren tot de EER (afhankelijk van de voorwaarden waarop het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten).

Importerende bedrijven

Als u producten importeert uit het Verenigd Koninkrijk dan bent u nu een ‘binnen importeur’, aangezien u producten uit een ander EU-lidstaat importeert. Dit betekent dat u niet valt onder het begrip ‘producent’ in de zin van de productaansprakelijkheidsregelgeving. Door de Brexit kan het zijn dat u verandert naar ‘buiten importeur’. Voor producten die van buiten de Europese Unie komen, gelden andere regels. Het gevolg is dat u na de Brexit kan worden beschouwd als ‘producent’. U bent dan, als gevolg van deze verandering in overeenstemming met de productaansprakelijkheidsregelgeving, aansprakelijk als een geïmporteerd product uit het Verenigd Koninkrijk een schade veroorzaakt.

Goederenverzekering

In verband met de Brexit houdt u wellicht grotere voorraden aan om eventuele tekorten op te kunnen vangen. Houdt u er dan rekening mee dat het verzekerde bedrag op uw verzekering wellicht ontoereikend is. Indien nodig kunnen wij het verzekerde bedrag voor u verhogen.

WAT KUNT U DOEN?

Neem contact met ons op als u zaken doet met het Verenigd Koninkrijk. Onze verzekeringsadviseurs kunnen beoordelen of uw verzekeringen aangepast moeten worden als gevolg van de Brexit. Wij adviseren ook om de Brexit Impact Scan van de Rijksoverheid te doorlopen.

MEER WETEN?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via 085-7600 700 of stuur een e-mail naar info@bridge-economy.nl. U kunt ook reageren via onderstaand contactformulier.