Brand in uw onderneming

BRIDGE | NIEUWSBERICHT SEPTEMBER 2020

Een brand in de onderneming is nog steeds een van de meest tot de verbeelding sprekende angsten van veel ondernemers. Terecht ook, want ieder jaar krijgen 2 op de 100 ondernemers te maken met een brand in het bedrijf. Zowel het moment zelf als de nasleep hebben vaak een grote impact op ondernemingen en personeel. Wist u dat de meest voorkomende oorzaak van brand menselijk handelen is, gevolgd door brand in elektra en brandstichting? En dat 65% van de branden door 1 sprinklerkop wordt onderdrukt? Of dat 50% van de bedrijven die te maken hebben met een grote brand binnen een jaar failliet zijn?

Wat kunt u als ondernemer doen om de kans en impact van een brand te verkleinen?

Het op orde hebben en houden van brandveiligheid is uw verantwoordelijkheid als ondernemer. Het Bouwbesluit bepaald de ondergrens, maar beschermt uw onderneming niet tegen brand of de gevolgen hiervan. Graag helpen wij u met een aantal aandachtspunten waarmee u direct aan de slag kunt.

1. Orde en netheid

Het klinkt simpel, maar is uw onderneming binnen en buiten netjes opgeruimd? Zwerven nergens dozen, pallets of brandbare materialen? Zijn containers op voldoende afstand van uw pand geplaatst en afgesloten op tijden dat er niemand in het bedrijf werkzaam is? Waar mogen de collega’s roken en handhaaft u hierop? Deze kosteloze maatregelen kunt u altijd zelf nemen. Belangrijk is dat een verzekeraar ook kijkt naar algemene orde en netheid. Dit goed voor elkaar hebben, geeft een positief signaal bij de acceptatie, continuatie en premiebepaling van uw brandverzekering. Gezien de stijgende verzekeringspremies zeer nuttig om mee aan de slag te gaan.

2. Juiste detectiemiddelen

Het tijdig detecteren van brand en/of broei zorgt voor een sterke vermindering van de kans op brandschade. Heeft u als onderneming de juiste detectie voor uw situatie? Heeft u zicht op de impact van een brand in de kritische processen binnen uw organisatie? Vergeet detectie niet in de meest cruciale locaties in uw pand, zoals: de meterkast, serverruimte, werkplaats etc?

3. Blusmiddelen

Juiste blusmiddelen zijn cruciaal. Veel mensen denken hierbij aan een sprinklerinstallatie, welke een grote investering vergt. Echter juist ook kleine blusmiddelen hebben een grote toegevoegde waarde in het beperken van schade. 77{3e2ed436ac9ff2282d88918f25c9d82fa851768a25b68526ae48ead89edea597} van de ondernemers weet zelf de brand te blussen. Poederblussers in een kantooromgeving kunnen bij brand heel goed hun werk doen, maar zorgen door corrosie voor aanzienlijke nevenschade in de digitale apparatuur. En een sprinkler is heel waardevol, maar niet voor iedere situatie of locatie. Kan uw dakconstructie bijvoorbeeld wel het gewicht van een sprinkler dragen? Pas de blusmiddelen aan uw situatie aan en wees hier kritisch in.

Financiële beveiliging

Een brandverzekering is een vorm van financiële beveiliging. Het voorkomt geen brand, het blust geen brand, maar zorgt voor een financiële genoegdoening na een brand. Dit gaat verder dan de schade aan het pand zelf. Denk aan opruimingskosten van asbest of zonnepanelen. Ook uw vaste kosten, zoals personeelskosten, gaan door na een brand, terwijl er sprake is van gederfde winst. Voor deze laatste schade bestaat de bedrijfsschadeverzekering. Verzekeraars worden kritischer in hun acceptatiebeleid. Zorg dat de beveiliging en orde en netheid in uw bedrijf op orde is. Overleg ook met uw tussenpersoon en verzekeraar, zodat u samen kunt werken aan de best passende oplossing voor uw situatie. Beveiligen en verzekeren is geen exacte wetenschap. Werk actief aan het verbeteren van uw risicoprofiel en het gewenste beveiligings- en verzekeringsniveau. Het aloude gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is hier dan ook zeker van toepassing. Wij helpen u hierbij graag.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via 085-7600 700 of stuur een e-mail naar info@bridge-economy.nl. U kunt ook reageren via onderstaand contactformulier. Dit artikel is vervaardigd in samenwerking met eFBé Beveiligingen, onze partner voor maatwerk in brandbeveiliging. Heeft u vragen of wenst u meer informatie over brandbeveiliging dan kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met hun op 0182-376760 of info@efbe.nl.